sábado, 4 de julio de 2015

Al serenu dela nochi de san Juan

 
La mojá dela vara, en Çafra. Víctor Pavón (HOY).
Por si angunu estava descudiau i lo cogió a perru parau, amus entrau en el veranu. Algu se quería barruntal ya conas caloris que hazin vendel cerveza fresca, assolanal tomateras, zumbal los airis acondicionaus i los silguerus con el picu abiertu apossal-si ena sombra. Quiciá que angunu, inoranti delas cerezas, las cirgüelas i los malacatonis, no aiga salíu al campu pa vel los pastus secus, delos regatus namás que la conseña i los honchis pal ganau con el hondón ala vista. I es que pa quandu son las vacacionis palos críus, los dessamis delas acaemias i escuelas d'idiomas i las esposicionis, ya llevamus mediu veranu sufríu ena piel, percuía i esturá con un ratu que salgamus al solajeru. I essu que acaba de sel san Juan! Por ciertu: s'án purau ustés con el huegu o con el'agua? En Estremaúra ai puebrus que prendin choscas, hazin çahumerius i en otrus es el'agua que sirvi pa limpial del añu las cosas malas i atrael las buenas. Lo mesmu la lumbri de Coria, que las Encantás del Montiju o que la vara que mojan pa Çafra son manifestacionis dela parti más honda de nusotrus, de tradicionis que espurechan el cuerpu i la memoria. Algu tien la nochi de san Juan que has que los seris del'agua salgan i essa mesma agua mos lavi pa hondeal cono malu. Quántus quearun una vasija con agua al serenu dela luna de san Juan? Los que se lavarun la cara i las manus, enantis del'alva tocal conos sus rayinus el'agua, s'abrán sentíu más espurechus i libris. Namás pa quital los pensamientus malus i las recordacionis delas acionis propias i ajenas que mos dañarun, un gestu, que, comu tolos que mos hazin bien comu el perdón o una sonrisa sincera, es cenzillu i mos vuelvi más corragiosus i en equilibru cono que está al reol. Tan modernus que semus, no perdamus de vista la luna i el sol porque las pantallas mo-los incultin: el nuestru cuerpu los sienti igual.
Al serenu dela nochi de san Juan ( El Periódico Extremadura - 28/06/2015 )

No hay comentarios:

Publicar un comentario